Åland

  Åre


  Norge


FÖRSTASIDAN

 

 

Ulrika Norell är brukshunddomare och instruktör ved Canis Hundskola avd. Gävle & Dala. Hon svarar på frågor om tävlingslydnad, brukslydnad, sök och vardagslydnad.

Visa alla frågor till Ulrika Norell


Belöna med lek/vill inte släppa leksaken

Hej

Jag har en jrt som ser leksaker som BÄSTA belöningen. Något jag gärna försöker utnyttja på nya/svårare moment.
Problemet vi får, är att jag vill kasta tex en boll en gång och sedan vill jag ha tillbaka den. Eftersom han vet att jag kommer att stoppa den i fickan, vill han inte lämna tillbaka den. Byteshandel med godis fungerar inte heller. I slutet av passet (där vi har haft mycket konflikter om leksaken) är han mer villig att lämna tillbaka den. Det är som att han då har insett att den kommer tillbaka alt. att nyhetens behag har lagt sig och det är "bara" en rolig boll och inte motsvarande ett helt bollhav.
Hur kan vi lösa det här?

MVH Hanna

(Besvart 24.02.2013)

 

Hej Hanna, Du kan prova att göra ett "lekprojekt", där du inte tränar moment och belönar med lek utan helt enkelt tränar på att leka med din hund. Om du lägger ner några träningspass på bara byta-lekar med lite mindre heta leksaker för att sedan gå över till boll/kong eller något han verkligen går igång på så tror jag att du kan komma till rätta med detta. Dina träningspass får ändra karaktär under en tid och om du koncentrerar dig på till en början byta-lekar och kamplek kan du få honom att ändra sin övertygelse att bollen försvinner i fickan. Börja med att ha två leksaker som är mindre värda får honom och släpp en av dem nära dig för att direkt han tar den locka honom att ta den andra leksaken du har i din hand och fortsätter så tills han förstår hur du tänkt dig att det ska gå till under den här leken, därefter kan du allt eftersom kasta iväg den ena leksaken längre och längre ifrån dig och så småningom gör denna lek med allt hetare leksaker. Kampleken lägger du lite regler kring så till vida att när du kampar med honom är det lek, sedan drar du kampleksaken in mot ditt mellangärde och blir helt passiv tills han släpper och då bjuder du direkt in till förnyad lek, genom detta upplägg lär du honom att släppa på passivitet. En ytterligare sak du kan göra är att lära honom handtarget och att släppa leksaker i handflatan och belöna med en annan leksak, samma leksak eller godis i det läget. Börja lära in handtarget med godis som belöning och be honom lämna olika typer av apportföremål, allt från apportbock, uppletandeföremål, bestick, dummies, använd fantasin, se´n går du över på lite halvtråkiga leksaker och slutligen han favoriter. På så sätt kan du lära honom att lämna ifrån sig leksaker och du får möjlighet att använda den belöning han tycker mest om. Lycka till! /ulrika

Nästa fråga


Logga in för at kommentera denna artikeln


Frågor & Svar till Ulrika Norell

 

 


spacer
leftgradient rightgradient

Vill du annonsera här?