Åland

  Åre


  Norge


FÖRSTASIDAN

 

 

Mellanpudel

Mellanpudel


Uppfödare av den här rasen:
Finn flere oppdrettere av Mellanpudel her

Str: Medel
Aktivitetsbehov: Mellan
Pälslängd: Krullig, lockig
Behov av pälsvård: Mycket
Allergivänlig: Ja
Generell beskrivning:
Mellanpudeln är väldig lik storpudeln som är ”originalet” i pudelfamiljen. Gemensamt för alla färgvarianter är att den ska vara enfärgad.

Frankrike räknas som ursprungsland för rasen men hur den korsades fram diskuteras än idag. Den har blivit använd som vattenapporterande hund och blev klippt i den traditionella frisyren med lejonman och vippa på benen över njurarna och på svansen. Frisyren hade en praktisk funktion. Det skulle vara lätt för hunden att manövrera i vattnet och kroppen blev beskyddad av päls runt bröstkasse, leder och njurar mot kyla och gäddor. Rasen var tidigare grövre i kroppsbyggnaden än idag.

Mellanpudeln är en allsidig hund som tål långa turer. Den gillar att få använda hjärnan och är lättlärd både i traditionell dressyr, agility och cirkuskonster.

En av de största fördelarna med rasen är att den inte fäller. Detta medför att enskilda allergiker likväl kan ha en hund i huset. Pälsen måste skötas och klippas regelbundet annars blir den fort tovig och ”övergrodd”

Rasstandard:
Ursprungsland Frankrike. En pudel är nästan kvadratiskt byggd och välproportionerlig. Den har ett intelligent uttryck, är vaken och aktiv, med elegant och stolt resning.

Elegant huvud med rena linjer. Rak nosrygg. Nospartiet är kraftigt, elegant, men inte spetsigt. Den nedre profilen utgörs av underkäken och inte av överläppens kant. Svart nostryffel hos svarta, vita och grå hundar, brun hos bruna. Hos aprikosfärgade kan färgen variera från mörk brun till helt svart. Väldigt litet market stop.

Ögonen ska vara placerade i höjd med stopet och är svagt snedställda med ett livligt uttryck. De ska vara svarta eller mycket mörkbruna hos svarta, vita, grå och aprikosfärgade hundar. De kan vara mörkt rävfärgade hos bruna. Tämligen långa öron som faller längs kinderna. Öronen är flata och blir bredare nedåt. Avrundad i nederkant och täckt av ett böljande och svart långt hårlag.

Kraftig hals, medellång och välproportionerlig. Måttligt markerad manke. Skuldrorna ska vara snedställda och muskulösa. Frambenen är helt raka och parallella sett framifrån, eleganta och muskulösa med god benstomme.

Bröstbensspetsen lätt framträdande och är förhållandevis högt placerad. Bröstdjupet når armbågen. Kort rygg, harmonisk överlinje. Buk och flanker uppdragna utan vinthundsprägel. Avrundat men inte fallande kryss.

Mycket muskulösa och starka lår. Bakbenen parallella sett bakifrån, med välutvecklade och fint synliga muskler. Tillräckligt vinklade hasor. Tämligen små, slutande tassar med kort oval form. Tårna är väl böjda, seniga och kompakta. De är försedda med simhud och står lodrätt på trampdynorna som är hårda och tjocka.

Ganska högt ansatt svans i linje med länden. När hunden är i rörelse bärs svansen ställd uppåt. Rörelserna ska vara lätta och fjädrande, aldrig långa och flytande.

Ullpudelns päls ska vara riklig av en struktur som är fin, ullaktig och väl krusad. Den är tjock, väl fyllig av en längd och utgör regelmässiga välfriserade lockar.

Snörpudelns päls ska vara riklig av en struktur som är fin, ullaktig och tät. Den utgör mycket karakteristiska snurror som har en längd. De bör vara minst 20 cm långa, ju längre desto bättre.

Tillåtna färger för CACIB är svart, vit, brun, grå och aprikos. Men färgerna blå, crème, röd och café au lait finns också och är godkända för Cert. Så länge färgerna är rena.

Mankhöjd: 35 – 45 cm.

Andra kommmentarer: För att läsa FCI-standarden kan du gå in på pudelklubbens sida www.svenskapudelklubben.se


Förra Ras Nästa Rasspacer
leftgradient rightgradient

Vill du annonsera här?